top of page
Search
  • Writer's pictureCrystal Ball

Vše, co potřebujete vědět o přidávání anotací Google Analytics


Co jsou anotace Google Analytics? Jak fungují poznámky pro Analytics? Jak přidáváte poznámky v Universal Analytics, Google Analytics 4 a Google Ads? Kde je možnost přidávat poznámky v GA4? Jak importovat poznámky Universal Analytics?


Google Analytics je nejúčinnější marketingová platforma. Efektivní a produktivní využití však závisí na tom, jak rozsáhlí jste s funkcemi dostupnými na platformě. Komponenty jsou samozřejmě přidány, aby vám pomohly s vaší analýzou. Ale ne každý obchodník nebo analytik může využít všechny tyto funkce, takže práce se zdá být obtížná. To nemusí být. Existuje několik nástrojů, které můžete použít ke zlepšení přehledů dat. Jedním z nich je nástroj pro poznámky.


Tento příspěvek probere, co jsou anotace a jak je lze použít v Google Analytics. Dále vysvětlíme, jak můžete svá data anotovat pomocí nástroje pro automatické anotace. Již není novinkou, že funkce anotací není v Google Analytics 4 povolena. Pokud tedy migrujete na Google Analytics 4, musíte vědět, jak přidávat anotace. Existuje nástroj, který s tím může pomoci, a budeme o něm hovořit zde. Tento příspěvek jsme vytvořili, abychom uživatelům ukázali, jak přidávat poznámky do Google Analytics. Nejprve si ale řekněme, co anotace znamenají a jak fungují ve službě Google Analytics?



Anotace v Google Analytics

Jedním z méně známých nástrojů Google Analytics je anotace. Je to však kritická a cenná povinnost pro každého obchodníka. Poznámky jsou nástrojem, který vám může pomoci udržet si přehled o jakékoli situaci, která by mohla ovlivnit váš marketing. Kromě toho vám pomáhají při sledování vaší služby Google Analytics tím, že vám umožňují vytvářet veřejné nebo soukromé poznámky do grafu. Uvědomujete si, že jednoduchá anotace na časovém grafu vám může ušetřit hodiny přemýšlení a stresu ohledně dekódování dat?


Každý uživatel s přístupem k profilu Google Analytics může zanechat sdílené nebo soukromé poznámky přímo v grafu průběhu času pomocí anotací. Pomocí principu vnesení inteligence do dat můžete zachytit místní inteligenci vaší společnosti, což je nejdražší a snadno ztracený zdroj ze všech. Důležitost anotací ve vašich datech nelze přehnaně zdůrazňovat. Budete mít přístup k hlubokým vhledům, které vám pomohou z dlouhodobého hlediska. Zde jsou tři hlavní výhody používání anotací pro analýzu dat:

  • Anotace vám pomohou poskytnout odpovědi na nejdůležitější dotazy a poskytnout klíčové obchodní znalosti tím, že zvýší rychlost řešení problémů a ušetří vám čas.

  • Data jsou snáze uchopitelná pomocí anotací.

  • Anotace pomáhají členům týmu zapamatovat si a sledovat události a podmínky.


Anotace tedy v zásadě nepřidávají statistickou hodnotu k zobrazeným datům. Neinformují vás, kolik se toho na vašem webu změnilo nebo kolik věcí se za daný den stalo. Poskytují však zásadní kontext, s nímž lze vaše data vyhodnotit. Mohou vám pomoci při určování pravděpodobných důsledků vašich činů, stejně jako jednání jiných aktérů. Poznámky vám pomohou zjistit, proč jsou dopravní špičky a propady. Protože spojují události a aktivity k určitému datu, mohou vám pomoci pochopit, proč se vaši návštěvníci chovají jinak.


Chcete-li zobrazit své poznámky ve službě Google Analytics, přejděte do části Správce. Vyberte zobrazení Google Analytics. Poté přejděte do sekce anotací. Vždy máte přístup k anotacím vytvořeným ostatními se sdílenou viditelností a k vašim poznámkám se soukromou viditelností.


Jak přidat anotace do Google Analytics

Přidávání anotací do Google Analytics je relativně snadné, to je způsob Google (pokračujte ve čtení, abyste viděli vybrané možnosti). Chcete-li do dat zahrnout anotaci, postupujte takto:

  • Přihlaste se do svého Google Analytics.

  • Přejděte na přehled (očekává se, že bude mít časovou osu).

  • Klikněte na malou šedou kartu pod časovou osou.

Add annotation

  • Klikněte na „+ Vytvořit novou anotaci“.

Create new annotation in Universal Analytics

  • Vyberte datum, ke kterému chcete anotaci přiřadit

  • Zahrňte svou poznámku.

Add your text to the annotation

  • Vyberte viditelnost anotace mezi soukromými a veřejnými. Uživatelé s přístupem „Číst a analyzovat“ mohou vytvářet pouze soukromé poznámky.

  • Uložte svůj záznam.


annotation icon
this is your annotation

Všimněte si také, že pokud používáte analytický anotační nástroj Crystal Ball, proces je podobný, ale je ještě lepší s automatizovanou anotací dodávanou s rozšířením Chrome. Nemusíte ručně nastavovat inovace ve svých datech. Díky funkci automatizace jsou poznámky rychlé, obohacené, podrobné a shromážděným statistikám můžete vždy důvěřovat. Ať už tedy používáte Universal Analytics nebo Google Analytics 4, anotační nástroj Crystal Ball funguje perfektně.


Jak přidat poznámky do Google Analytics 4 (GA4)

Předplatné GA4 se zvyšuje, protože mnoho obchodníků a analytiků migruje. Jak jsme řekli na začátku tohoto příspěvku, nový Google Analytics 4 neobsahuje anotace. Ale existuje způsob, jak to obejít, pokud to nemůžete udělat bez anotací vašich dat. Z obchodu Chrome můžete získat anotační nástroj Crystal Ball a nainstalovat rozšíření. Dobrou zprávou je, že nemusíte ztratit všechny své anotace ve své službě UA. Místo toho je můžete importovat přímo do svých nových dat GA4. Zde je návod, jak přidat poznámky do Google Analytics 4 pomocí nástroje Crystal Ball pro analýzu anotací dat:

  • Stáhněte si rozšíření z Google Chrome. Nainstalujte a povolte.

  • Budete mít řídicí panel, kde můžete používat všechny dostupné funkce pro vaše anotace.

  • Otevřete, klikněte na „Přidat manuál“ a přidejte poznámky ručně.


  • Zahrňte informace o události nebo aktivitě, kterou chcete sledovat (název, název události a popis).

GA annotation insert your description

Kliknutím na červenou tečku na grafu otevřete anotaci.

Google Analytics 4 annotation

  • Funguje také na Universal Analytics a GA4

Google Analytics annotation (Universal Analytics)

  • Staré anotace můžete také nahrát pomocí funkce „CSV Upload“. Zkopírujte své staré anotace do souboru aplikace Excel a nahrajte je. Klikněte na „vybrat soubor“ a připojte excelový dokument obsahující vaše anotace.

Upload CSV list annotations to Google Analytics

  • Toto rozšíření pro Chrome vám umožňuje povolit automatickou anotaci pro sledování a přidávání poznámek k událostem a aktivitám ovlivňujícím váš web. Na hlavním panelu klikněte na „Automatizace“ a aktivujte nebo deaktivujte automatické poznámky pro uvedenou událost.

Automate Google Analytics Annotation

  • Analytiku dat můžete také integrovat s dalšími nástroji a zlepšit tak své anotace. To vám může pomoci získat více a lepší přehled o aktivitách a výkonu vašeho webu. Klikněte na „Integrace“ a postupujte okamžitě.

Integrate Google Analytics annotations with tools

Anotace v Google Analytics 4

Ti, kteří chápou hodnotu Analytics, budou souhlasit s tím, že její začlenění do jejich organizace je požadavkem. Mnoho podniků, velkých i malých, spoléhá na Google Analytics, aby lépe porozumělo preferencím svých spotřebitelů a poskytlo jim lepší zákaznickou zkušenost. Jinak řečeno, podniky začínají chápat hodnotu rozvoje zákaznických vztahů a preferencí na míru, aby zákazníkům lépe sloužily. Miliony společností a organizací přecházejí online, aby poskytovaly lepší a efektivnější služby klientům a zákazníkům. Digitální analytická řešení se stanou ještě důležitějšími, protože utrácejí značné množství peněz na marketing pro širší publikum a vytváření lepších firemních zkušeností.


Navzdory dříve dostupným analytickým nástrojům se objevují některé nové vzorce a vývoj, což naznačuje, že současné analytické nástroje mohou být zastaralé. Například chování spotřebitelů a zásady ochrany osobních údajů se v průběhu let dramaticky změnily. V důsledku toho pravděpodobně ovlivní průmyslová pravidla a standardy, takže současné nástroje budou neefektivní a pomalé. Podle průzkumu společnosti Forrester Consulting kladou marketingové firmy a marketéři vysokou prioritu vylepšení svých analytických řešení. Jedním z důvodů je, že jejich současná řešení jim neposkytují kompletní spotřebitelská data, takže je obtížnější získat větší přehled.


Služba Google Analytics 4 byla vydána v důsledku výše uvedených faktorů. Tato služba Google Analytics je však propracovanější a je postavena na službě typu aplikace a web, která byla právě vydána ve verzi beta. Kromě toho má nová verze vylepšení, která ji posouvají nad rámec Universal Analytics.


Další funkce nástroje Crystal Ball Data Analytics Anotace

O tomto rozšíření pro Chrome jsme obdrželi skvělé recenze. V současné době je to nástroj pro poznámky pro Google Analytics 4. Hodně pomohl a jsme rádi, že uživatelé nyní lépe porozuměli svým přehledům a získali přehled o nich. Více než to, co bylo požadováno, však tento nástroj nabízí vylepšené funkce anotací, které obecně nadále usnadňují vytváření zpráv a shromažďování přehledů.

  • Anotace můžete přidávat automaticky.

  • Dostávat do e-mailu informace o změnách webových stránek, upozorněních na novinky, tiskových zprávách, svátcích atd.

  • Doplňte své přehledy GA4 pomocí hromadných poznámek.

  • Zkopírujte a nahrajte své staré poznámky z UA do své nové služby GA 4 prostřednictvím nahrání souboru CSV.

  • Tento nástroj můžete použít k integraci své služby Google Analytics s dalšími marketingovými nástroji, jako jsou Google Ads, Trello, Slack, Mailchimp atd.


Kdy přidat anotace

Poznámky jsou skvělým způsobem, jak ve zprávě označit relevantní data. Vytvořte poznámky pro jakékoli úpravy, které mohou ovlivnit vaše data, protože poskytují kontext. Například anotace by měla být přidána ke všemu, co způsobí zvýšení nebo snížení návštěvnosti. Obecně můžete pomocí poznámek označit následující položky:

  • E-mailové kampaně, které jste odeslali nebo spustili

  • Offline reklama pro širší publikum

  • Změny webu včetně přepracovaného webu nebo zavedení velkého objemu obsahu

  • Digitální reklamní kampaně

  • Akce a svátky

  • Poruchy webových stránek a problémy se serverem

  • Jakákoli událost nebo aktivita, která může ovlivnit vaše podnikání


Závěrečné poznámky

Doufáme, že tento příspěvek vysvětlil vše, co potřebujete vědět o anotacích Google Analytics? Anotace jsou důležité a ve vaší analýze hodně fungují. A nezáleží na tom, zda stále používáte Universal Analytics nebo jste již migrovali na Google Analytics 4, stále můžete anotovat pomocí nástroje pro anotaci Crystal Ball. Je to skvělá alternativa pro anotace v UA a může se hodit i pro anotace GA4. Pracujeme na vylepšení nástroje pro poznámky, aby měl další funkce pro ještě lepší použití.

Neváhejte zahodit svou recenzi a nezapomeňte se později podívat na další příspěvky.

15 views
bottom of page