top of page
Search
  • Writer's pictureCrystal Ball

Všetko, čo potrebujete vedieť o pridávaní anotácií Google Analytics


Čo sú anotácie Google Analytics? Ako fungujú anotácie pre službu Analytics? Ako pridávate anotácie v Universal Analytics, Google Analytics 4 a Google Ads? Kde je možnosť pridať anotácie v GA4? Ako importovať anotácie Universal Analytics?


Google Analytics je najefektívnejšia marketingová platforma. Efektívne a produktívne používanie však závisí od toho, do akej miery ste s funkciami dostupnými na platforme. Samozrejme, komponenty sú pridané, aby vám pomohli s vašou analýzou. Nie každý obchodník alebo analytik však dokáže využiť všetky tieto funkcie, čo sťažuje prácu. Toto nemusí byť. Existuje niekoľko nástrojov, ktoré môžete použiť na zlepšenie prehľadov údajov. Jedným z nich je nástroj na vytváranie poznámok.


Tento príspevok sa bude zaoberať tým, čo sú anotácie a ako ich možno použiť v službe Google Analytics. Ďalej vám vysvetlíme, ako môžete svoje údaje anotovať pomocou nástroja na automatické anotácie. Už nie je novinkou, že v Google Analytics 4 nie je povolená funkcia anotácií. Ak teda migrujete na Google Analytics 4, musíte vedieť, ako pridávať anotácie. Existuje nástroj, ktorý s tým môže pomôcť, a budeme o ňom hovoriť tu. Tento príspevok sme vytvorili, aby sme používateľom ukázali, ako pridávať anotácie v službe Google Analytics. Najprv si však povedzme, čo znamenajú anotácie a ako fungujú v službe Google Analytics?



Anotácie v Google Analytics

Jedným z menej známych nástrojov Google Analytics je anotácia. Je to však kritická a cenná povinnosť pre každého obchodníka. Anotácie sú nástroj, ktorý vám môže pomôcť udržať si prehľad o akejkoľvek situácii, ktorá by mohla ovplyvniť váš marketing. Okrem toho vám pomáhajú sledovať vašu službu Google Analytics tým, že vám umožňujú robiť verejné alebo súkromné ​​poznámky v grafe. Uvedomujete si, že jednoduchá anotácia na časovom grafe vám môže ušetriť hodiny nadmerného premýšľania a stresu týkajúceho sa dekódovania údajov?


Každý používateľ s prístupom k profilu Google Analytics môže zanechať zdieľané alebo súkromné ​​poznámky priamo v grafe priebehu času pomocou anotácií. Pomocou princípu vnášania inteligencie do údajov môžete zachytiť lokálnu inteligenciu vašej spoločnosti, ktorá je najdrahším a ľahko strateným zdrojom zo všetkých. Dôležitosť anotácií vo vašich údajoch nemožno preceňovať. Budete mať prístup k hlbokým poznatkom, ktoré vám pomôžu z dlhodobého hľadiska. Tu sú tri hlavné výhody používania anotácií na analýzu údajov:

  • Anotácie vám pomôžu poskytnúť odpovede na najdôležitejšie otázky a poskytnúť kľúčové obchodné znalosti tým, že zvýšia rýchlosť riešenia problémov a ušetria váš čas.

  • Údaje sú ľahšie uchopiteľné pomocou anotácií.

  • Anotácie pomáhajú členom tímu zapamätať si a sledovať udalosti a podmienky.

Anotácie teda v zásade nepridávajú štatistickú hodnotu k údajom, ktoré si prezeráte. Neinformujú vás, koľko sa toho na vašej stránke zmenilo, ani koľko vecí sa za daný deň stalo. Poskytujú však životne dôležitý kontext na posúdenie vašich údajov. Môžu vám pomôcť pri určovaní pravdepodobných následkov vašich činov, ako aj činov iných aktérov. Anotácie vám pomôžu zistiť, prečo sú dopravné špičky a minimá. Keďže spájajú udalosti a aktivity s určitým dátumom, môžu vám pomôcť pochopiť, prečo sa vaši návštevníci správajú inak.


Ak chcete zobraziť svoje anotácie v službe Google Analytics, prejdite do časti Správca. Vyberte zobrazenie Google Analytics. Potom prejdite do sekcie anotácií. Vždy máte prístup k anotáciám vytvoreným inými používateľmi so zdieľanou viditeľnosťou a k vašim anotáciám so súkromnou viditeľnosťou.


Ako pridať anotácie v Google Analytics

Pridávanie anotácií v Google Analytics je relatívne jednoduché, toto je spôsob Google (pokračujte v čítaní, aby ste videli odporúčané možnosti). Ak chcete do údajov zahrnúť anotáciu, postupujte podľa nasledujúcich krokov:

  • Prihláste sa do svojho Google Analytics.

  • Prejdite na prehľad (očakáva sa, že bude mať časovú os).

  • Kliknite na malú sivú kartu pod časovou osou.

Add annotation

  • Kliknite na „+ Vytvoriť novú anotáciu“.

Create new annotation in Universal Analytics

  • Vyberte dátum, ktorému chcete priradiť anotáciu

  • Zahrňte svoju poznámku.

Add your text to the annotation

  • Vyberte viditeľnosť anotácie medzi Súkromné a Verejné. Používatelia s prístupom „Čítať a analyzovať“ môžu vytvárať iba súkromné anotácie.

  • Uložte svoj záznam.


annotation icon
this is your annotation

Upozorňujeme tiež, že ak používate analytický anotačný nástroj Crystal Ball, proces je podobný, ale ešte lepší je s automatizovanou anotáciou, ktorá sa dodáva s rozšírením Chrome. Nemusíte manuálne nastavovať inovácie vo svojich dátach. Vďaka funkcii automatizácie sú anotácie rýchle, obohatené, podrobné a zhromaždeným prehľadom môžete vždy dôverovať. Či už teda používate Universal Analytics alebo Google Analytics 4, anotačný nástroj Crystal Ball funguje perfektne.


Ako pridať anotácie v službe Google Analytics 4 (GA4)

Počet predplatiteľov služby GA4 sa zvyšuje, pretože mnohí obchodníci a analytici migrujú. Ako sme povedali na začiatku tohto príspevku, nový Google Analytics 4 neobsahuje anotácie. Ale existuje spôsob, ako to obísť, ak to nemôžete urobiť bez anotácií vašich údajov. Nástroj na vytváranie poznámok Crystal Ball môžete získať z obchodu Chrome a nainštalovať si rozšírenie. Dobrou správou je, že nemusíte prísť o všetky anotácie vo svojom vlastníctve UA. Namiesto toho ich môžete importovať priamo do svojich nových údajov GA4. Tu je postup, ako pridať anotácie v službe Google Analytics 4 pomocou nástroja Crystal Ball na analýzu anotácií údajov:

  • Stiahnite si rozšírenie z prehliadača Google Chrome. Nainštalujte a aktivujte.

  • Budete mať k dispozícii dashboard, kde môžete využívať všetky dostupné funkcie pre vaše poznámky.

  • Otvorte, kliknite na „Pridať manuál“ a pridajte anotácie manuálne.


  • Zahrňte informácie o udalosti alebo aktivite, ktorú chcete sledovať (názov, názov udalosti a popis).

GA annotation insert your description

  • Kliknutím na červenú bodku na grafe otvoríte svoju anotáciu.

Google Analytics 4 annotation

  • Funguje aj na platformách Universal Analytics a GA4

Google Analytics annotation (Universal Analytics)

  • Staré anotácie môžete nahrať aj pomocou funkcie „Nahrať CSV“. Skopírujte svoje staré anotácie do excelového súboru a nahrajte ich. Kliknite na „vybrať súbor“ a pripojte excelový dokument obsahujúci vaše anotácie.

Upload CSV list annotations to Google Analytics

  • Toto rozšírenie prehliadača Chrome vám umožňuje povoliť automatickú anotáciu na sledovanie a anotáciu udalostí a aktivít ovplyvňujúcich váš web. Na hlavnom paneli kliknite na „Automatizácia“ a aktivujte alebo deaktivujte automatické poznámky pre uvedenú udalosť.

Automate Google Analytics Annotation

  • Analytiku údajov môžete tiež integrovať s inými nástrojmi, aby ste zlepšili svoje anotácie. To vám môže pomôcť získať viac a lepší prehľad o aktivitách a výkone vášho webu. Kliknite na „Integrácie“ a okamžite postupujte podľa pokynov.

Integrate Google Analytics annotations with tools

Anotácie v Google Analytics 4

Tí, ktorí chápu hodnotu služby Analytics, budú súhlasiť s tým, že jej začlenenie do ich organizácie je podmienkou. Mnoho firiem, veľkých aj malých, sa spolieha na službu Google Analytics, aby lepšie pochopila preferencie svojich spotrebiteľov a poskytla zákazníkom lepšiu skúsenosť. Inými slovami, podniky začínajú chápať hodnotu rozvoja prispôsobených vzťahov so zákazníkmi a preferencií, aby mohli zákazníkom lepšie slúžiť. Milióny spoločností a organizácií prechádzajú online, aby poskytovali lepšie a efektívnejšie služby klientom a zákazníkom. Digitálne analytické riešenia sa stanú ešte dôležitejšími, pretože vynakladajú značné množstvo peňazí na marketing pre väčšie publikum a na vytvorenie lepšieho zážitku spoločnosti.


Napriek predtým dostupným analytickým nástrojom sa objavujú niektoré nové vzory a vývoj, čo naznačuje, že súčasné analytické nástroje môžu byť zastarané. Správanie spotrebiteľov a zásady ochrany osobných údajov sa napríklad v priebehu rokov dramaticky zmenili. V dôsledku toho pravdepodobne ovplyvnia pravidlá a štandardy odvetvia, čím sa súčasné nástroje stanú neefektívnymi a pomalými. Podľa prieskumu Forrester Consulting kladú marketingové firmy a marketingoví pracovníci vysokú prioritu na zlepšenie svojich analytických riešení. Jedným z dôvodov je, že ich súčasné riešenia im neposkytujú úplné spotrebiteľské údaje, čo sťažuje získavanie väčších prehľadov.


Služba Google Analytics 4 bola vydaná v dôsledku vyššie uvedených faktorov. Táto služba Google Analytics je však sofistikovanejšia a je založená na vlastníctve typu aplikácia a web, ktoré bolo práve vydané v beta verzii. Okrem toho má nová verzia vylepšenia, ktoré ju posúvajú nad rámec Universal Analytics.


Ďalšie funkcie nástroja na analýzu údajov Crystal Ball anotácie

O tomto rozšírení Chrome sme dostali vynikajúce recenzie. V súčasnosti je to nástroj anotácií pre Google Analytics 4. Veľmi pomohol a sme radi, že používatelia teraz lepšie rozumejú svojim prehľadom a získavajú prehľad o nich. Okrem toho, čo sa požadovalo, tento nástroj ponúka vylepšené funkcie anotácií, ktoré vo všeobecnosti naďalej uľahčujú vykazovanie údajov a zhromažďovanie prehľadov.

  • Anotácie môžete pridávať automaticky.

  • Dostávajte do pošty informácie o zmenách webových stránok, upozorneniach na novinky, tlačových správach, sviatkoch atď.

  • Doplňte svoje prehľady GA4 prostredníctvom hromadných anotácií.

  • Skopírujte a nahrajte svoje staré anotácie z UA do svojho nového vlastníctva GA 4 prostredníctvom nahrania súboru CSV.

  • Tento nástroj môžete použiť na integráciu svojho vlastníctva Google Analytics s inými marketingovými nástrojmi, ako sú Google Ads, Trello, Slack, Mailchimp atď.

Kedy pridať anotácie

Anotácie sú skvelým spôsobom, ako si v prehľade označiť akékoľvek relevantné dátumy. Vytvorte anotácie pre akékoľvek úpravy, ktoré môžu ovplyvniť vaše údaje, pretože poskytujú kontext. Napríklad anotácia by mala byť pridaná ku všetkému, čo spôsobuje zvýšenie alebo zníženie návštevnosti. Vo všeobecnosti môžete použiť anotácie na označenie nasledujúcich položiek:

  • E-mailové kampane, ktoré ste odoslali alebo spustili

  • Offline reklama pre širšie publikum

  • Zmeny webovej lokality vrátane prepracovania webovej lokality alebo zavedenia veľkého objemu obsahu

  • Digitálne reklamné kampane

  • Udalosti a sviatky

  • Poruchy webových stránok a problémy so serverom

  • Akákoľvek udalosť alebo aktivita, ktorá môže ovplyvniť vaše podnikanie

Záverečné poznámky

Dúfame, že tento príspevok vysvetlil všetko, čo potrebujete vedieť o anotáciách služby Google Analytics? Anotácie sú dôležité a vo vašej analýze veľmi fungujú. A nezáleží na tom, či stále používate Universal Analytics alebo ste už migrovali na Google Analytics 4, stále môžete pridávať anotácie pomocou nástroja na anotácie Crystal Ball. Je to skvelá alternatíva pre anotácie v UA a môže sa hodiť aj pre anotácie GA4. Pracujeme na vylepšení nástroja anotácií, aby mal ďalšie funkcie pre ešte lepšie využitie.

Neváhajte zanechať svoju recenziu a nezabudnite sa neskôr pozrieť na ďalšie príspevky.

50 views
bottom of page